همایش مصونسازی زیرساختها و زیربناهای کشور توسط مرکز مطالعات فنی و مهندسی پایداری ملی کشور و با مشارکت انجمنهای مهندسی سازه ایران و پدافند غیرعامل ایران در محل تالار مرکزی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با حضور 600 نفر از اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی و شخصیتهای اجرائی کشور در تاریخ 9 آبان ماه برگزار گردید.
در شروع مراسم ضمن تلاوت آیاتی چند از کلام ا... مجید و عرض خیر مقدم , جناب آقای خیرخواه مجری برنامه به حضار برنامه ای از اهم مراسم اعلام کرد، سپس ویدیوئی از فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در جمع نخبگان پیرامون اهمیت پدافند غیرعامل و پس از آن فیلمی در خصوص موضوعات تخصصی صورت گرفته در مرکز مطالعات فنی و مهندسی برای حضار پخش گردید.
در این مراسم جمعی از شخصیتهای کشوری شامل دکتر ترکان مشاور عالی رئیسجمهور و رئیس سازمان نظام مهندسی کشور، دکتر جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، دکتر غفاری دبیر کمیسیون زیربنایی دولت، دکتر معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دکتر هوائی رئیس انجمن مهندسی سازه ایران حضور داشتند. سخنرانان در صحبتهای خود بر اهمیت مصونسازی زیر ساختها و زیربنایی کشور مطالبی را بیان داشتند.
سپس جناب آقای دکتر هوائی در خصوص ضرورت تعیین مقررات و الزامات پدافند غیرعامل مطالبی بیان داشتند، ایشان این نکته را یادآور شدند که موضوع پایداری ملّی و پدافند غیرعامل باید از حوزههای دانشگاهی و تخصصی و مهندسی کشور بررسی بیشتر شود و همه آئیننامهها و مقررات مربوطه با استفاده از تجربه برادران سازمان پدافند غیرعامل با کمک اساتید متخصص دانشگاهی در حوزههای فنی و مهندسی تدوین شود. وی با بیان اینکه باید بحثهای کیفی پدافند غیرعامل به پارامترهای کمی و در قالب مقررات و آئیننامه تبدیل و تدوین شود و افزودند: باید در همه حوزههای فنی و مهندسی اعم از عمران، معماری، نفت، شیمی، صنایع، انرژی و... مقررات لازم جهت مصونسازی زیر ساختها و زیربناهای کشور تدوین و به مجاری اجرایی کشور ابلاغ و در سطوح دانشگاهی تدریس شود.
در ادامه جناب آقای دکتر نعمت حسنی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در خصوص چالشهای ویژه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در شریانهای حیاتی و جناب آقای دکتر غفاری دبیر کمیسیون امور زیربنایی دولت با موضوع نقش دولت در زمینه توسعه پایداری ملّی و مصونسازی زیرساختهای کشور سخنانی ایراد نمودند.
سپس دکتر جلالی محور صحبتهای خود را رویکرد تهدیدات زیرساختی و تاثیرات آن در نظام مهندسی کشور قرار داده و سه عامل را مثلث دستیابی به این رویکرد مهم به صورت زیر بیان نمودند:
رویکرد تهدید زیرساختی در نظام مهندسی تاثیرات جدی دارد یعنی ساخت و ساز باید بصورتی باشدکه تهدیدات به آن آسیب وارد ننماید، تداوم کارکرد و اطلاعات زیرساختی آن حفظ بماند و آئیننامههای خاصی داشته باشد، که برای این موضوع ما ابتدا نیازمند رویکرد مهندسی تهدیدشناسی می باشیم تا بتوانیم تهدیدی که حالت حسی، نسبی و کیفی دارد را تبدیل به عوامل کمّی برای ورود به فرمولها و نرمافزارها برای محاسبه کنیم.
اول: بتوانیم سناریوهای تهدید را بررسی نماییم، معقولترین سناریو را انتخاب و اثر آن سناریو بر طرح را ببینیم و بصورتی نباشد که طرح را طراحی نماییم، کار را انجام دهیم درحالیکه هیچ سناریو خطری برایش دیده نشده باشد.
دوم: مخاطرات و ریسک متناسب با سناریوهای معقول اندازهگیری شود.
سوم: بتوانیم راهحلهای مقابله و کنترل پیامدهای اولیه و ثانویه سناریو معقول را در طرحهایمان با روش مهندسی کاهش دهیم و صفر نماییم.
پس از سخنرانی سردار جلالی و پخش ویدیو سخنرانی مقام معظم رهبری در جمع نخبگان کشور، جناب آقای دکتر معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز نقش دانشگاهها در حفظ زیرساختها و تدوین مقررات مربوطه را پر اهمیت برشمردند و به نقش ارتباطات در این زمینه پرداختند.
آقای دکتر ترکان هم در این مراسم حضور داشتند و صحبتهای خود را با اشاره به این موضوع که پدافند غیرعامل را عامل موثر در کاهش خسارات در مقابله با تهدیدات باید دانست بیان نمودند:
کار پدافند غیرعامل میتواند کاری باشد با هزینه کم، با مهندسی خوب و با بازدهی بالا که باید به این موضوع پرداخته شود و اینکه همیشه تهدیدات بزرگ و از طرف کشور های خارجی نمی باشند و ممکن است برخی تهدیدات جزئی و کوچک باشند که باید مصونسازی را به حداقل برسانیم.
در پایان همایش نیز از خانواده های محترم شهدا و همچنین مدیران پدافند غیرعامل برخی استانهای کشور و اساتید برگزیده دانشگاههای کشور و شرکتهای برگزیده مهندسی مشاوره پدافند غیرعامل تقدیر و تجلیل شد.